A
B
  - Mesecsoport kisiskolásoknak
C
  - Kismama csoport
  - Baba- mama csoport
  - Serdülők számára
  - Idősek számára
  - Szülők számára
  - Szenvedélybetegek hozzátartozói számára
A
B
C

Miért nem teher a terhesség?

Csoportos foglalkozás kismamáknak

Azon várandósok számára, akik a gyermek(ek) érkezéséhez lelki mankót is igénybe vennének, csoportfoglalkozásokat indítunk, ahol a másállapot körüli dilemmákat, kérdéseket, aggodalmakat, változásokat segítünk felismerni és feldolgozni. A találkozások célja az esetleges szorongások oldása, a kismama önbizalmának és testében való bizalmának erősítése, babavárás és anyaság örömének testi-lelki megélése és olyan relaxációs technikák elsajátítása, melyek használata nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a mama és babája a legteljesebb összhangban élhessék át a várandósságot. Válaszokat kaphatunk olyan kérdésekre, mint: Elég jó anya leszek? Biztonságban fel tudom nevelni a gyerekemet? A párom elég jó apja lesz/nem hagy magunkra bennünket? Milyen változásokon megy át a testem? Mit csinál a baba a pocakunkban? Mit érzékel, mit érez? Fejleszthetőek-e a magzat képességei? Hogyan élik meg a férfiak az apává válást? Fogok tudni szülni? És még sok ezekhez hasonló gondolatot érintünk a foglalkozások során.

Az anyává válás folyamata során zajló idegrendszeri és hormonrendszeri változások egymásra hatva működnek, az érzelmeink befolyásolják a testi tüneteinket. Mindaz a félelem, szorongás, ami felmerülhet bennünk gyermekvállalás előtt, illetve a várandósság alatt, akadálya lehet a harmonikus anya-gyermek kapcsolatnak.

Tervezet tematika:

1. nap: Ismerkedés – női szerepeink

2. nap: A várandósság szakaszai és magzati fejlődés

3. nap: Anya-magzat kommunikáció

4. nap: Férfiak új szerepekben?

5. nap: Szülünk?

6. nap: Szoptatás – biztonságos kötődés, kötődési mintázatok

7. nap: Az újszülött – mit is tud és mit nem

8. nap: „Megváltozott a család”, család lettünk…

9. nap: Anya-gyermek kapcsolat, esetleges krízisek

10. nap: A csecsemő- és kisgyermekkori fejlődés és fejlődési zavarok a perinatális időszak történéseinek tükrében

Noha témáink elsősorban az anyákat érinthetik, örömmel fogadjuk a leendő édesapákat is, illetve azokat a férfiakat, akik apának készülődnek.

Sikerességünk – és kapcsolatunk a várandósság ideje alatt a magzattal, majd későbbiekben a babával - nagymértékben múlik azon, hogy a változással, jelen esetben a várandóssággal együtt járó új élményeket, érzelmeket hogyan tudjuk integrálni önmagunkban. Ebben is segít, ha a gyermekvárással kapcsolatos élményeinket, érzelmeinket megoszthatjuk más várandós nőkkel, szakemberekkel és anyákkal.